dsc 3518
UBBS-direktør Oddvar Skjæveland viser Ghanas president Mahama rundt på Ullrigg. FOTO: IRIS


Ghanas president på besøk hos IRIS

03.11.2014

Ghanas president, H.E. John Dramani Mahama, var på offisielt Norgesbesøk 29. – 31. oktober og den siste dagen, fredag, var viet til Stavanger i sin helhet, inkludert IRIS.

Ghana er et land som er rikt på naturressurser og som er i ferd med å etablere seg som oljenasjon. Foreløpig har landet bare ett oljefelt i produksjon, Jubilee-feltet, som ble funnet i 2008 og satt i produksjon i 2010, men presidenten har store ambisjoner om å gjøre landet sitt til en stor og stabil oljeproduset. I Stavanger var agendaen derfor å møte olje- og energiminister Tord Lien, i tillegg til å besøke Oljedirektoratet og IRIS / Universitetet i Stavanger (UiS).

dsc 3474 small
President Mahaba og hans følge tas imot av Ole Ringdal (bak) og IRIS-forsker John Zuta, også fra Ghana.

Til IRIS kom presidenten sammen med fire av sine ministre, blant dem energiminister Emmanuel Kofi Buah og handels- og industriminister Ekow Spio-Garbrah. Ghanas ambassadør i Norge og Norges ambassadør i Ghana, Hege Hertzberg, var også i følget, som ble ønsket velkommen til IRIS av administrerende direktør Ole Ringdal, landsmann og IRIS-forsker John Zuta, og leder for IRIS Energi, Kristin M. Flornes.

- Det er en stor ære for oss at President Mahama og hans følge ønsket å besøke oss, sier Kristin Flornes. - De var svært interesserte i hvordan vi organiserer forskningen vår og hvordan vi samarbeider med universitetet og industripartnere. De var også svært imponerte over Ullrigg og testfasilitetene vi har. Det var selvsagt ogs�� spennende for forsker John Zuta, som kommer fra Ghana og som fikk prate med presidenten.
At det er muligheter for samarbeid mellom våre to land er det ingen tvil om, sier Flornes.

dsc 3490
UBBS-direktør Oddvar Skjæveland viser president-besøket den nye testhallen til IRIS.

President Mahama fikk også møte Dekan ved UiS, Øystein Lund Bø, leder for Nasjonalt IOR-senter Merete V. Madland og leder for DrillWell, Sigmund Stokka, som alle holdt hver sin presentasjon i kantinen til IRIS. Etterpå var det omvisning på IRIS sitt testanlegg og en tur opp i boretårnet til Ullrigg, hvor presidenten viste stor interesse for direktør Oddvar Skjæveland sine beretninger om riggens historie og aktuelle aktiviteter.

dsc 3536 small
Presidenten viste stor interesse for aktivitetene som for tiden foregår på Ullrigg.

I Oslo møtte president Mahama stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland. Videre ble presidenten mottatt i audiens av H.M. Kongen.

President Mahama møtte også Stortingets næringskomite og energi- og miljø komiteen i tillegg til norske bedrifter innen fornybar energi, han deltok på seminar om «den norske modellen» på Næringslivets Hus og foreleste på arrangement i regi av Norwegian-African Business Association.

Norge har et omfattende samarbeidsprogram som heter Olje for Utvikling, hvor også Ghana er med, les mer her.
 
Alle foto: IRIS
IRIS-studien alene viser ikke om hydrogenperoksid skader reker i sjøen
Read more

Generasjonsskifte i oljenæringen vil gi behov for nyansettelser i tiden fremover
Read more

Kurset i Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ikke optimalt for bønder
Read more

Hilmar Rommetvedt valgt til styret i IPSA
Read more

DrillWell Annual Seminar 2018 - Open for Registration
Read more

THE NORCE AWAKENS
Read more

Hillevåg – en sosiokulturell stedsanalyse
Read more

Unges inntreden i arbeidslivet – en ressurs eller risiko?
Read more

Jærkysten anerkjent som internasjonal "Hope Spot"
Read more

Studied atmospheric circulation on Mars
Read more

Go to news archive