sealice1x5 cop (1)
Foto: IRIS


Reduserer luseproblem med helsekost

28.05.2015

Helsekost gjør at slimet til laksen beskytter bedre mot lakselus viser nye forskningsresultater ved IRIS Biomiljø.

Fiskeoppdrettsnæringens største problem har vært og vil i overskuelig fremtid være lakselusa Lepeophteirus salmonis.

Lakselusa lever naturlig i havet. Når antallet vertsfisker øker, øker også mengde lus. I laksemerdene er det tett i tett med laks og dermed også gode forhold for den fryktede lakseparasitten.

Parasitten kan skade laksen og føre til infeksjoner. Derfor står det høyt på dagsordenen i oppdrettsnæringen å bekjempe den.

Næringen er underlagt streng kontroll som inkluderer hyppige lusetellinger. Det finnes lusemidler på markedet, men lusa har en tendens til å bygge opp resistens mot midlene slik at effekten taper seg eller blir borte.

– Vi har valgt å undersøke slimet på fisken. Fiskeslimet representerer en barriere mot ytre påvirkninger og inneholder en rekke immunrelaterte komponenter, enzymer og antibakterielle stoffer.

– Målet har vært å avdekke hvilke fôrsammensetninger som påvirker slimsammensetningen slik at fisken øker sin motstandsdyktighet mot lakselus og andre påvirkninger, forteller seniorforsker Fiona Provan ved IRIS Biomiljø.

Les hele artikkelen i forskning.no
IRIS-studien alene viser ikke om hydrogenperoksid skader reker i sjøen
Read more

Generasjonsskifte i oljenæringen vil gi behov for nyansettelser i tiden fremover
Read more

Kurset i Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ikke optimalt for bønder
Read more

Hilmar Rommetvedt valgt til styret i IPSA
Read more

DrillWell Annual Seminar 2018 - Open for Registration
Read more

THE NORCE AWAKENS
Read more

Hillevåg – en sosiokulturell stedsanalyse
Read more

Unges inntreden i arbeidslivet – en ressurs eller risiko?
Read more

Jærkysten anerkjent som internasjonal "Hope Spot"
Read more

Studied atmospheric circulation on Mars
Read more

Go to news archive